skip to content

Oppskrifter
Vi tar gjerne mot tips om gode retter med mandelpotet. Send en e-post til Fjellmandel Oppdal SA med din favorittoppskrift.

Koking av mandelpoteter 
Knut Sundset, Oppdal Landbruksrådgivning

Alle som koker mandelpoteter har sikkert opplevd at potetene koker sund. Det er det naturlig høye tørrstoffinnholdet som er årsaken til dette. Ved å gjødsle sterkt med nitrogen f.eks., kan tendensen til sundkoking reduseres, men da mister mandelpoteten sitt særpreg. I stedet for å framstå som delikat gul og mjølen blir den hvit og vassen. Derfor må vi bare finne oss i å ta visse forholdsregler under koking av mandelpoteter.

Noen koketips 

Dampkoking 
 Legg potetene på en rist i kasserollen og fyll vann opp til risten. Sorter potetene til mest mulig lik størrelse. Hvis størrelsen varierer mye vil de minste lett koke sund før de største er gjennomkokt. En langsgående kløyving av de største potetene kan i mange tilfelle redusere problemet med ulik koketid ved stor varisjon i knollstørrelsen. Dampkok potetene i 8-15 minutter - avhengig av størrelsen. Trekk kasserollen til side eller slå av kokeplaten de siste minuttene.

Koking i vann 
 Jevnest mulig knollstørelse (se damkoking). Legg potetene i en kjele med vann, kok opp og la koke i 5-10 minutter, slå av platen eller trekk kjelen til side. Under overvåking kan potetene koke til de er ferdige, men OBS: Vær på vakt - plutselig er sundkoking et faktum!

Slå av vannet når potetene er ferdigkokt og sett kjelen tilbake på platen et øyeblikk slik at den siste vannskvetten fordamper. Legg over et håndkle eller lignende hvis det går litt tid før servering.

Diverse 
 Potetene kan være med eller uten skall. Ved koking av skrelte poteter i vann, kan det med fordel tilsettes salt. Hvor mye blir en smakssak, men personlig synes jeg 2-3 teskjeer grovsalt per liter vann smaker bra. Hvis potetene kløyves på langs før koking vil saltet trenge dypere inn i potetene. Kløyvde poteter må overvåkes ekstra nøye for å unngå sundkoking. 

 Lykke til og god appetitt!
Kilder: Fjellmandelkopgagniet, egne erfaringer